Korupcija i selektivna primena zakona u komunalnoj policiji

Pre dva meseca smo snimali Marka Žvaku o starijim sugrađankama koje u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu prodaju ručne radove: vezove, stolnjake, kape, rukavice… One to čine bez neophodne komunalne dozvole čineći time prekršaj, zbog čega im komunalni policajci pišu veliki broj kazni. Tom prilikom su građanke skrenule pažnju na nepravilnosti u radu komunalnih policajaca. Administracija i državni aparat postoje zbog nas građana (ne obrnuto), i na teretu su naših džepova. Pogledajte o čemu se radi:

Postoje inidicije i navodi da različiti pripadnici komunalne policije u ugostiteljskom objektu koji se vidi na snimku ne plaćaju svoje račune i provode ponekad i po 120 minuta u njima. Pokušali smo da saznamo da li boravak komunalnih policajci u ovom objektu (u toku njihovog radnog vremena) prevazilazi zakonom definisano vreme eventualne pauze, i dobili smo sledeći odgovor:

Version 2

Zatim smo pokušali da utvrdimo da li postoje eventualni razlozi zbog kojih bi se pomenuti policajci,u toku njihovog radnog vremena, osvežavali besplatno (inače, ovo nije jedini objekat u centru grada u kojem se, navodno, komunalci osvežavaju za dž). Uvidom u spise Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad saznali smo da pomenuti objekat ima dozvolu za baštu površine 24,6kvm.

Version 2

Površina koju bašta zapravo zauzima iznosi oko 70kvm. Na snimku se da primetiti da postoji čitav niz stolova uz ulaz u objekat, a upravo deo bašte u kojem na snimku sede policajci ne postoji u planu odobrenog rešenja. Slede dve fotografije koje prikazuju baštu gde joj mesto nije:

IMG_6262 IMG_6265

U ovom slučaju se ogleda apsurd društva u kome živimo. Komunalni javni red se selektivno primenjuje. Tamo gde je moguće da imaju koristi, komunalni policajci ne sprovode zakon. Kola se ruše na socijalno najranjivijem delu stanovništva – građankama od kojih komunalni policajci ne mogu da imaju ćar – one nisu u stanju ni da ih podmite. Prava volja za sistemom kontrole rada komunalnih policajaca ne postoji. Nadležni u ovoj službi građane i novinare (predstavnike javnosti) doživljavaju kao neprijatelje kojima se nasilno suprotstavljaju (slučaj Istinomer, slučaj Krik).

Pozvali bi na odgovornost kako snimljene komunalne policajce, tako i načelnika komunalne policije Nikolu Ristića koji nije uspeo da ustanovi da upravo predstavnici komunalnog javnog reda i mira na snimku koji mu je dostavljen uživaju svoju pauzu u nečemu nelegalnom (delu ugostiteljskog objekta) što bi trebalo da sankcionišu. Pošto odgovornosti prema nama građanima (isključivo postoji partijska odgovornost, čiji je Ristić kadar) nemaju, tražimo i zahtevamo njihove ostavke.

Odeljenju za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad smo predali molbu da se ovim građankama izda privremena dozvola (praksa izdavanja ovakvih dozola na teritoriji ove opštine postoji), posebno zbog činjenice da se radi o robi koja predstavlja tradiciju našeg naroda, kao i zbog ranjivosti socijalnog staleža iz koga pomenute sugrađanke dolaze. U neformalnom razgovoru nam je iskazana načelna spremnost da do toga i dođe.

Našu reakciju i angažman je izazvala ODMAZDA (brutalna, nesrazmerna osveta kojom se služi jača strana, ukoliko ste im na neki način stali na žulj) komunalnih policajaca nakon emitovanja snimka “Marka Žvaka – Nadamo se grobu” pre dva meseca. Broj kazni napisanih ovim građankama se udvostručio, od tada im se i oduzima roba, komunalni policajci sugrađanku sa snimka koja je najviše govorila oslovljavaju izrazom “Spikerka”.

Odmazde je sprovodio fašistički okupator tokom drugog svetskog rata. Odmazde je spominjao i Aleksandar Vučić:

S obzirom da se rad ove komunalne službe sve više zloupotrebljava u cilju prikrivanja nelegalnih i nezakonitih postupaka pripadnika kako službe, tako i pripadnika vlasti i vladajuće političke partije, ostaje nejasno, dokle ćemo svi mi koji još sve to i plaćamo, sve ovo da trpimo?

 

 

6 komentara

 • Opčinitelji jedni! Obožavam vas ali nemam više srca za ovakve priče, čitam i srce mi sve više lupeta.
  Jednostavno retko vas čitam jer nikad nisam pročitala glupost kao objavu!
  Žao mi je, provela sam život (od ’68 do skora) boreći se za dostojanstvo i pravdu!
  DOSTA JE ZAISTA BILO!

 • Isto kao slučaj video kluba “Žabac” gde komunalci dobijaju besplatne usluge a za uzvrat ćute o bioskopskim kopijama aktuelnih filmova koji se tamo izdaju.

 • Hvala vam za vaše angažovanje. Treba nam više ovakvih stvari jer je internet jedino mesto na kome se istina ne može ućutkati nasiljem. Svakom ovakvom vešću povećava se svest o tome šta se dešava, što je preko potrebno.

 • Neverovatan je broj zloupotrebe i selektivnog primenjivanja zakona od strane komunalne policije. Da ne pominjemo oholost i bahatost kao glavne karakterne crte pripadnika te sluzbe. Konkretno, bio sam svedok kada su prisli i maltretirali ove ljude koje poznaju po imenu i prezimenu jer ih maltretiraju svakodnevno. Da li bi neko stajao na ulici po svakavom vremenu i izlozen raznim neprijatnostima, ponizenjima, maltretiranjima osim da obezbedi puko prezivljavanje? Znate sta, sud je uvek na strani komunalne policije. Tako da, reket je dozvoljen.

 • sramota!oni nisu policajci, vec sluzba za udomljavanje partijskih kadrova! Ista je situcaija i sa nepropisno parkiranim vozilima! Najvise kazni dobijaju ljudi ispred vrtica “Majski cvet”, nikada oni iz “silikonske doline”!