Pre dva meseca smo snimali Marka Žvaku o starijim sugrađankama koje u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu prodaju ručne radove: vezove, stolnjake, kape, rukavice… One to čine bez neophodne komunalne dozvole čineći time prekršaj, zbog čega im komunalni policajci pišu veliki broj kazni. Tom prilikom su građanke skrenule pažnju na nepravilnosti u radu komunalnih policajaca. Administracija i državni aparat postoje zbog nas građana (ne obrnuto), i na teretu su naših džepova. Pogledajte o čemu se radi:

Postoje inidicije i navodi da različiti pripadnici komunalne policije u ugostiteljskom objektu koji se vidi na snimku ne plaćaju svoje račune i provode ponekad i po 120 minuta u njima. Pokušali smo da saznamo da li boravak komunalnih policajci u ovom objektu (u toku njihovog radnog vremena) prevazilazi zakonom definisano vreme eventualne pauze, i dobili smo sledeći odgovor:

Version 2

Zatim smo pokušali da utvrdimo da li postoje eventualni razlozi zbog kojih bi se pomenuti policajci,u toku njihovog radnog vremena, osvežavali besplatno (inače, ovo nije jedini objekat u centru grada u kojem se, navodno, komunalci osvežavaju za dž). Uvidom u spise Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad saznali smo da pomenuti objekat ima dozvolu za baštu površine 24,6kvm.

Version 2

Površina koju bašta zapravo zauzima iznosi oko 70kvm. Na snimku se da primetiti da postoji čitav niz stolova uz ulaz u objekat, a upravo deo bašte u kojem na snimku sede policajci ne postoji u planu odobrenog rešenja. Slede dve fotografije koje prikazuju baštu gde joj mesto nije:

IMG_6262 IMG_6265

U ovom slučaju se ogleda apsurd društva u kome živimo. Komunalni javni red se selektivno primenjuje. Tamo gde je moguće da imaju koristi, komunalni policajci ne sprovode zakon. Kola se ruše na socijalno najranjivijem delu stanovništva – građankama od kojih komunalni policajci ne mogu da imaju ćar – one nisu u stanju ni da ih podmite. Prava volja za sistemom kontrole rada komunalnih policajaca ne postoji. Nadležni u ovoj službi građane i novinare (predstavnike javnosti) doživljavaju kao neprijatelje kojima se nasilno suprotstavljaju (slučaj Istinomer, slučaj Krik).

Pozvali bi na odgovornost kako snimljene komunalne policajce, tako i načelnika komunalne policije Nikolu Ristića koji nije uspeo da ustanovi da upravo predstavnici komunalnog javnog reda i mira na snimku koji mu je dostavljen uživaju svoju pauzu u nečemu nelegalnom (delu ugostiteljskog objekta) što bi trebalo da sankcionišu. Pošto odgovornosti prema nama građanima (isključivo postoji partijska odgovornost, čiji je Ristić kadar) nemaju, tražimo i zahtevamo njihove ostavke.

Odeljenju za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad smo predali molbu da se ovim građankama izda privremena dozvola (praksa izdavanja ovakvih dozola na teritoriji ove opštine postoji), posebno zbog činjenice da se radi o robi koja predstavlja tradiciju našeg naroda, kao i zbog ranjivosti socijalnog staleža iz koga pomenute sugrađanke dolaze. U neformalnom razgovoru nam je iskazana načelna spremnost da do toga i dođe.

Našu reakciju i angažman je izazvala ODMAZDA (brutalna, nesrazmerna osveta kojom se služi jača strana, ukoliko ste im na neki način stali na žulj) komunalnih policajaca nakon emitovanja snimka “Marka Žvaka – Nadamo se grobu” pre dva meseca. Broj kazni napisanih ovim građankama se udvostručio, od tada im se i oduzima roba, komunalni policajci sugrađanku sa snimka koja je najviše govorila oslovljavaju izrazom “Spikerka”.

Odmazde je sprovodio fašistički okupator tokom drugog svetskog rata. Odmazde je spominjao i Aleksandar Vučić:

S obzirom da se rad ove komunalne službe sve više zloupotrebljava u cilju prikrivanja nelegalnih i nezakonitih postupaka pripadnika kako službe, tako i pripadnika vlasti i vladajuće političke partije, ostaje nejasno, dokle ćemo svi mi koji još sve to i plaćamo, sve ovo da trpimo?

 

 

6 thoughts on “Korupcija i selektivna primena zakona u komunalnoj policiji

 1. Opčinitelji jedni! Obožavam vas ali nemam više srca za ovakve priče, čitam i srce mi sve više lupeta.
  Jednostavno retko vas čitam jer nikad nisam pročitala glupost kao objavu!
  Žao mi je, provela sam život (od ’68 do skora) boreći se za dostojanstvo i pravdu!
  DOSTA JE ZAISTA BILO!

 2. Isto kao slučaj video kluba “Žabac” gde komunalci dobijaju besplatne usluge a za uzvrat ćute o bioskopskim kopijama aktuelnih filmova koji se tamo izdaju.

 3. Hvala vam za vaše angažovanje. Treba nam više ovakvih stvari jer je internet jedino mesto na kome se istina ne može ućutkati nasiljem. Svakom ovakvom vešću povećava se svest o tome šta se dešava, što je preko potrebno.

 4. Neverovatan je broj zloupotrebe i selektivnog primenjivanja zakona od strane komunalne policije. Da ne pominjemo oholost i bahatost kao glavne karakterne crte pripadnika te sluzbe. Konkretno, bio sam svedok kada su prisli i maltretirali ove ljude koje poznaju po imenu i prezimenu jer ih maltretiraju svakodnevno. Da li bi neko stajao na ulici po svakavom vremenu i izlozen raznim neprijatnostima, ponizenjima, maltretiranjima osim da obezbedi puko prezivljavanje? Znate sta, sud je uvek na strani komunalne policije. Tako da, reket je dozvoljen.

 5. sramota!oni nisu policajci, vec sluzba za udomljavanje partijskih kadrova! Ista je situcaija i sa nepropisno parkiranim vozilima! Najvise kazni dobijaju ljudi ispred vrtica “Majski cvet”, nikada oni iz “silikonske doline”!

Leave a Reply