Šta nam sve (do)nosi Beograd na vodi

Po zahtevu o dostupnosti informacija od javnog značaja, JKP „Parking servis“ je dostavilo Sporazum o poslovnoj saradnji koji otkriva pozadinu javno – privatnog privatnog partnerstva koje je ovo javno komunalno preduzeće uspostavilo sa privatnim preduzećem „Eagle Hills Properties“. Eagle Hills je povezano lice strateškog partnera koje je sa Republikom Srbijom zaključio ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“.

Ukratko, Eagle Hills je svojim sredstvima izgradio javni parking, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu na površini koja pripada javnoj svojini grada Beograda. Na izgrađenom parkingu se parkiranje naplaćuje 24h dnevno, po ceni do 70 din po satu (cena u crvenoj, najskupljoj zoni parkiranja u Beogradu je 56 din po satu; parkiranje u njoj se naplaćuje od 7-21h). Parking ima 42 parking mesta (ugovorom predviđeno 53). Parking održava i parkiranje naplaćuje JKP „Parking servis“, kome ide i sav prihod. Ali… Parking se naplaćuje na samo 32 parking mesta, dok je ostalih 10 rezervisano (ugovorom predviđeno 11)  za“Eagle Hills Properties“. Ta mesta Eagle Hills koristit bez plaćanja ikakve naknade. Član 14. ovog sporazuma predviđa da je u slučaju prestanka važenja sporazuma JKP „Parking servis“ obavezan da ukloni opremu sa parkirališta i prostor isprazni od lica i stvari.

Deluje da nema dileme da je izgradnja parking placa koji se naplaćuje po najvišoj ceni u Beogradu, 24h dnevno, neisplativa investicija. Naprotiv, deluje da se eventualna samostalna investicija JKP „Parking servis“ u određenom roku isplaćuje i da nakon toga, uz određene rashode ( pranje, obnavljanje signalizacije, čišćenje snega…), nesumnjivo počinje da prihoduje i profitom puni gradsku kasu, obezbeđujući bolje funkcionisanje gradskih službi koje servisiraju udobniji i prijatniji život stanovnika grada Beograda koji, između ostalog, pune tu istu gradsku kasu porezima.

Ostaje nada da će u ovoj zemlji jednoga dana konačno zavladati vladavina zakona i da će Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis“ koji je potpisao ovaj sporazum odgovarati na pitanja tužioca i obrazlagati gde se tačno u ovom sporazumu krije interes javnog preduzeća čiji je zastupnik i koji bi argumenti opravdali ulazak ovog javnog preduzeća u sporazum koji je po javni interes krajnje nepovoljan.

Kompletan sporazum, možete pročitati ovde: Parking-servis-parkiraliste-Sava-promenada

Ono što se noću (i danju) dešava na ovoj lokaciji možete pogledati ovde.

4 comments

  • Da li se zna pod kojim uslovima Eagle Hills koristi zgradu Beogradske Zadruge?
    Da li se zna ko je odobrio i potpisao rusenje enterijera salter sale u ovo j zgradi koja je bila pod najvisim stepenom zastite? Sala je srusena jer maketa nije mogla da stane u prostor !!!!!

  • Zasto je na ugovoru zatamnjen deo gde je navedeno kome Parking servis upucuje odgovor?

    • zato što su tu podaci (ime, prezime i adresa) građanina koji je zatražio informaciju od javnog značaja od javnog preduzeća.
      zato što ti podaci mogu da ugroze privatnost građanina.

Najnovije

Podrži naš rad!