Marka Žvaka – Čovek kome je Srbija uzela decu

Pogledajte ovog čoveka. On ima tri ćerke. Nekada je radio, pa je dobio otkaz. U stanju duševnog rastrojstva, njegova nevenčana i nezaposlena supruga je s decom u naručju pretila da će podaviti i sebe i njih. Nju su odveli u bolnicu a decu momentalno u hraniteljsku porodicu. Čovek se zove Đorđe Joksimović. Kada se sve ovo dešavalo bio je u nadnici. Kada se vratio kući, zatekla ga je poruka da se hitno javi u Centar za socijalni rad u Kragujevcu. Tu počinje njegova priča. Danas, osam meseci kasnije, deca su i dalje u hraniteljskoj porodici, a centar za socijalni rad je pokrenuo dva postupka protiv roditelja. Jednim traži oduzimanje starateljstva roditeljima, a drugi postupak je pokrenut zbog navodnog zlostavljanja dece u porodici.

Pre ovog incidenta roditelji su dobijali socijalnu pomoć u iznosu od 14.000 dinara mesečno. Hraniteljska porodica u kojoj se nalaze njihove tri ćerke mesečno prima 105.000 dinara. Pored toga hraniteljima ide i radni staž.

Pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj. Ono što buni vas koji ovo čitate i gledate, buni i nas same.

Đorđa smo prvi put snimali krajem maja:

Informacije oko eventualne pomoći ćete pronaći ovde

 

2 comments

  • pristalica sam hraniteljstva. i drago mi je da to je podignuto na visi nivo. ali svakom detetu koje ima bilo kakvu mogucnost da bude sa svojim roditeljima ne bi smelo uskratiti. pri tom centar za socijalni rad nije bas azuran u proveri situacije hraniteljskih porodica (ok. malo zaposlenih puno posla). ali to nije tema. i pre ovog slucaja bilo je strasnih prica gde se sistem ogresio. nadam se da ce se ova porodica konacno sastaviti