Marka Žvaka - Od države Srbije s ljubavlju - dalekovodi u vašem dvorištu - Marka Žvaka

Zamislite sledeću situaciju. Izbegli ste sa Kosova u koje se na sva usta svi busaju.

25 Jun 2015 / 998 pregleda

Tamo ste ostavili sve i živite u Radmilovcu, opština Grocka. Na vašoj katastarskoj parceli, tik uz vašu kuću u kojoj živite, tačnije sa obe strane te kuće, jedne zore država Srbija podiže dva stuba za dalekovode snage 400kV; najjače u Evropi. Više desetina pripadnika Žandarmerije živim štitom obezbeđuje akciju uništavanja vaših plastenika na vašoj zemlji – ne daju vam ni da poberete vaše povrće. Sve se uništava i na istom mestu se podižu stubovi dalekovoda. Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije daje stručno mišljenje u kome navodi da po zdravlje nije bezbedno boraviti na udaljenosti bližoj od 400 metara od ovakvih dalekovoda.

2003. godine opština Grocka na čijoj teritoriji se pomenuta parcela i kuća nalazi ovoj porodici i njihovim brojnim komšijama izdaje lokacijske dozvole bez ograničenja ( u njima je trebalo, a nije napisano da se plac nalazi na trasi budućeg dalekovoda, planiranog još 1987.godine, da bi 2 godine nakon toga bilo naloženo preprojektovanje trase kako zračenja ne bi ugrožavala ljudske živote. Do preprojektovanja trase nikada došlo nije).

Ugroženo je više desetina porodica čije se kuće nalaze na trasi dalekovoda. Ugroženi su i škola (najveća u Srbiji) i vrtić u Vinči koje pohađa 3000 mališana.

Neke od eventualnih efekata ekspozicije ovakvim zračenjima su: genetske promene, maligna oboljenja, promene na kardiovaskularnom i nervnom sistemu, leukemija, spontani pobačaji, promene na koži…

Ne verujte političarima i medijima. Čitate naslove: “Ne damo Gazivode!” Ali ne haju za gore pomenute Jovanoviće iz Kline kraj Peći. Gledali ste kako u akcijama spasavaju zavejane mališane iz smetova, ali ih se ne tiče sudbina 3000 predškolaca i osnovaca čije je zdravlje ugroženo – sem i ako to mogu pred kamerama iskoristiti u promotivne svrhe.

Trasu dalekovoda je moguće izmestiti.

Za trasu je nadležno javno preduzeće Elektromreže Srbije.

Na čijem čelu je Nikola Petrović, kum premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zato ovakvu državu treba menjati.

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Dosta nam je parkova, hoćemo još zgrada

4 Apr 2024
post thumbnail

Da li izlazimo iz sranja?

28 Mar 2024
post thumbnail

Kako se spinuje, manipuliše i laže

29 Feb 2024
post thumbnail

Šešir profesora Petrovića i 38 izuma

1 Feb 2024
post thumbnail

Odlomci đubreta

23 Nov 2023
post thumbnail

Romsko naselje Bair u novom ruhu

16 Nov 2023
post thumbnail

Težak andergraund

17 Aug 2023
post thumbnail

Idemo na selo

22 Jun 2023
post thumbnail

Trešnje za bolje sutra

15 Jun 2023
post thumbnail

Nikola ne računa na račune

8 Jun 2023
post thumbnail