Marka Žvaka - Od države Srbije s ljubavlju - dalekovodi u vašem dvorištu - Marka Žvaka

Zamislite sledeću situaciju. Izbegli ste sa Kosova u koje se na sva usta svi busaju.

25 Jun 2015 / 717 pregleda

Tamo ste ostavili sve i živite u Radmilovcu, opština Grocka. Na vašoj katastarskoj parceli, tik uz vašu kuću u kojoj živite, tačnije sa obe strane te kuće, jedne zore država Srbija podiže dva stuba za dalekovode snage 400kV; najjače u Evropi. Više desetina pripadnika Žandarmerije živim štitom obezbeđuje akciju uništavanja vaših plastenika na vašoj zemlji – ne daju vam ni da poberete vaše povrće. Sve se uništava i na istom mestu se podižu stubovi dalekovoda. Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije daje stručno mišljenje u kome navodi da po zdravlje nije bezbedno boraviti na udaljenosti bližoj od 400 metara od ovakvih dalekovoda.

2003. godine opština Grocka na čijoj teritoriji se pomenuta parcela i kuća nalazi ovoj porodici i njihovim brojnim komšijama izdaje lokacijske dozvole bez ograničenja ( u njima je trebalo, a nije napisano da se plac nalazi na trasi budućeg dalekovoda, planiranog još 1987.godine, da bi 2 godine nakon toga bilo naloženo preprojektovanje trase kako zračenja ne bi ugrožavala ljudske živote. Do preprojektovanja trase nikada došlo nije).

Ugroženo je više desetina porodica čije se kuće nalaze na trasi dalekovoda. Ugroženi su i škola (najveća u Srbiji) i vrtić u Vinči koje pohađa 3000 mališana.

Neke od eventualnih efekata ekspozicije ovakvim zračenjima su: genetske promene, maligna oboljenja, promene na kardiovaskularnom i nervnom sistemu, leukemija, spontani pobačaji, promene na koži…

Ne verujte političarima i medijima. Čitate naslove: “Ne damo Gazivode!” Ali ne haju za gore pomenute Jovanoviće iz Kline kraj Peći. Gledali ste kako u akcijama spasavaju zavejane mališane iz smetova, ali ih se ne tiče sudbina 3000 predškolaca i osnovaca čije je zdravlje ugroženo – sem i ako to mogu pred kamerama iskoristiti u promotivne svrhe.

Trasu dalekovoda je moguće izmestiti.

Za trasu je nadležno javno preduzeće Elektromreže Srbije.

Na čijem čelu je Nikola Petrović, kum premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zato ovakvu državu treba menjati.

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Kuvarice, više zbori, da ti život ne zagori!

16 Mar 2023
post thumbnail

Došlo vreme za solarne panele

1 Dec 2022
post thumbnail

Naša deca protiv zagađenja

3 Nov 2022
post thumbnail

Prosidba u Knez Mihailovoj

15 Sep 2022
post thumbnail

Krušikova kotlarnica ubija Valjevo

1 Sep 2022
post thumbnail

Šta ako ostanemo bez pčela?

11 Aug 2022
post thumbnail

Lijte crvene kiše tužba ode

21 Jul 2022
post thumbnail

Ova kuća puna zvuka

26 Maj 2022
post thumbnail

Pseudosatelit iz Krnjače

19 Maj 2022
post thumbnail

Sranje u Pazovi

7 Apr 2022
post thumbnail