Marka Žvaka - Od države Srbije s ljubavlju - dalekovodi u vašem dvorištu - Marka Žvaka

Zamislite sledeću situaciju. Izbegli ste sa Kosova u koje se na sva usta svi busaju.

25 Jun 2015 / 852 pregleda

Tamo ste ostavili sve i živite u Radmilovcu, opština Grocka. Na vašoj katastarskoj parceli, tik uz vašu kuću u kojoj živite, tačnije sa obe strane te kuće, jedne zore država Srbija podiže dva stuba za dalekovode snage 400kV; najjače u Evropi. Više desetina pripadnika Žandarmerije živim štitom obezbeđuje akciju uništavanja vaših plastenika na vašoj zemlji – ne daju vam ni da poberete vaše povrće. Sve se uništava i na istom mestu se podižu stubovi dalekovoda. Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije daje stručno mišljenje u kome navodi da po zdravlje nije bezbedno boraviti na udaljenosti bližoj od 400 metara od ovakvih dalekovoda.

2003. godine opština Grocka na čijoj teritoriji se pomenuta parcela i kuća nalazi ovoj porodici i njihovim brojnim komšijama izdaje lokacijske dozvole bez ograničenja ( u njima je trebalo, a nije napisano da se plac nalazi na trasi budućeg dalekovoda, planiranog još 1987.godine, da bi 2 godine nakon toga bilo naloženo preprojektovanje trase kako zračenja ne bi ugrožavala ljudske živote. Do preprojektovanja trase nikada došlo nije).

Ugroženo je više desetina porodica čije se kuće nalaze na trasi dalekovoda. Ugroženi su i škola (najveća u Srbiji) i vrtić u Vinči koje pohađa 3000 mališana.

Neke od eventualnih efekata ekspozicije ovakvim zračenjima su: genetske promene, maligna oboljenja, promene na kardiovaskularnom i nervnom sistemu, leukemija, spontani pobačaji, promene na koži…

Ne verujte političarima i medijima. Čitate naslove: “Ne damo Gazivode!” Ali ne haju za gore pomenute Jovanoviće iz Kline kraj Peći. Gledali ste kako u akcijama spasavaju zavejane mališane iz smetova, ali ih se ne tiče sudbina 3000 predškolaca i osnovaca čije je zdravlje ugroženo – sem i ako to mogu pred kamerama iskoristiti u promotivne svrhe.

Trasu dalekovoda je moguće izmestiti.

Za trasu je nadležno javno preduzeće Elektromreže Srbije.

Na čijem čelu je Nikola Petrović, kum premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zato ovakvu državu treba menjati.

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Težak andergraund

17 Aug 2023
post thumbnail

Idemo na selo

22 Jun 2023
post thumbnail

Trešnje za bolje sutra

15 Jun 2023
post thumbnail

Nikola ne računa na račune

8 Jun 2023
post thumbnail

Vaše pravo da znate sve

1 Jun 2023
post thumbnail

Trotineti su zakon

4 Maj 2023
post thumbnail

Jednu Zemlju imamo

27 Apr 2023
post thumbnail

Park Dragoljuba Bakića na bara Revi

6 Apr 2023
post thumbnail

Blokovi protiv kopanja Savskog nasipa

30 Mar 2023
post thumbnail

Kuvarice, više zbori, da ti život ne zagori!

16 Mar 2023
post thumbnail