Marka Žvaka - Ovo je Srbija - Marka Žvaka

Novobeogradski blokovi uz Savu su izgrađeni sedamdesetih godina prošlog veka. Na početku su bili spavaonice.

16 Apr 2014 / 695 pregleda

Sem pošte, banke, apoteke, frizera, C marketa, Pekabete i žaba na obali Save od kojih nije moglo da se spava (kej je izgrađen naknadno) nije bilo više ničega.

Vremenom su se stvari promenile. Poslednjih godina ovim prostorima hara neizbežna posledica neoliberalnog kapitalizma – masovni konzumerizam. Tokom četiri godine na prostorima blokova su nikla 2 velika hipermarketa (Roda & Idea), prvi šoping mol u Srbiji (Delta City) i mnoštvo manjih trgovinskih objekata.

Gradske vlasti u blokovima grade jedino dečija igrališta (izuzimajući stupidni poduhvat zvan biciklistička staza – ukralo se staze od pešaka i presvuklo novim asflatom u boji).

Za četrdesetak godina koliko blokovi postoje u njima nije postavljeno ni jedno delo u javnom prostoru čija bi namena bila oplemenjivanje i produhovljavanje ljudskog duha. Izuzeci bi načelno mogli da budu jedno spomen obeležje i jedan spomenik.

Nadomak Delta City centra ambasada Angole je postavila spomen obeležje posvećeno prvom predsedniku Angole – Agostino Netu. U pitanju je jedno od najružnijih spomen obeležja u Srbiji. Betonski postament u obliku govornice, i na njemu zalepljena ploča posvećena nesvrstanom Agostinu, koja je nestala, verovatno završivši kao sekundarna sirovina.

photo 2

Neuporedivo bolji, na kraju Gandijeve ulice, nikao je spomenik velikom Mahatmi. Njegova bista je u jednom trenutku odvaljena, ali je naknadno ipak vraćena na svoje mesto.

photo 3

I onda se pojavio Polimorf

Oni su mladi umetnici i bave se oplemenjivanjem javnih površina. Instalacijama, skulpturama, umetničkim delima. Radovi im po pravilu nestaju – završavaju kao sekundarna sirovina ili bivaju uništeni. Nastavljaju istom merom. Ovo je trenutno njihovo poslednje delo koje se skrasilo na keju bloka 70a.

photo 4

Umetnost oplemenjuje dušu.

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Probali smo šljive sa kupusom

29 Sep 2022
post thumbnail

Ništa, nešto i Nebojša Ž. Zdravković

22 Sep 2022
post thumbnail

Prosidba u Knez Mihailovoj

15 Sep 2022
post thumbnail

Robinzon sa Fruške gore

8 Sep 2022
post thumbnail

Krušikova kotlarnica ubija Valjevo

1 Sep 2022
post thumbnail

Opasuljivanje

25 Aug 2022
post thumbnail

Presek šeme :)

20 Aug 2022
post thumbnail

Život i priključenija Gorana Šujice

18 Aug 2022
post thumbnail

Šta ako ostanemo bez pčela?

11 Aug 2022
post thumbnail

Gulašijada Ugljarevo

4 Aug 2022
post thumbnail