Korupcija i selektivna primena zakona u komunalnoj policiji - Marka Žvaka

Pre dva meseca smo snimali Marka Žvaku o starijim sugrađankama koje u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu prodaju ručne radove: vezove, stolnjake, kape, rukavice...

16 Nov 2015 / 284 pregleda

One to čine bez neophodne komunalne dozvole čineći time prekršaj, zbog čega im komunalni policajci pišu veliki broj kazni. Tom prilikom su građanke skrenule pažnju na nepravilnosti u radu komunalnih policajaca. Administracija i državni aparat postoje zbog nas građana (ne obrnuto), i na teretu su naših džepova. Pogledajte o čemu se radi:

Postoje inidicije i navodi da različiti pripadnici komunalne policije u ugostiteljskom objektu koji se vidi na snimku ne plaćaju svoje račune i provode ponekad i po 120 minuta u njima. Pokušali smo da saznamo da li boravak komunalnih policajci u ovom objektu (u toku njihovog radnog vremena) prevazilazi zakonom definisano vreme eventualne pauze, i dobili smo sledeći odgovor:

Version 2

Zatim smo pokušali da utvrdimo da li postoje eventualni razlozi zbog kojih bi se pomenuti policajci,u toku njihovog radnog vremena, osvežavali besplatno (inače, ovo nije jedini objekat u centru grada u kojem se, navodno, komunalci osvežavaju za dž). Uvidom u spise Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad saznali smo da pomenuti objekat ima dozvolu za baštu površine 24,6kvm.

Version 2

Površina koju bašta zapravo zauzima iznosi oko 70kvm. Na snimku se da primetiti da postoji čitav niz stolova uz ulaz u objekat, a upravo deo bašte u kojem na snimku sede policajci ne postoji u planu odobrenog rešenja. Slede dve fotografije koje prikazuju baštu gde joj mesto nije:

IMG_6262

IMG_6265

U ovom slučaju se ogleda apsurd društva u kome živimo. Komunalni javni red se selektivno primenjuje. Tamo gde je moguće da imaju koristi, komunalni policajci ne sprovode zakon. Kola se ruše na socijalno najranjivijem delu stanovništva – građankama od kojih komunalni policajci ne mogu da imaju ćar – one nisu u stanju ni da ih podmite. Prava volja za sistemom kontrole rada komunalnih policajaca ne postoji. Nadležni u ovoj službi građane i novinare (predstavnike javnosti) doživljavaju kao neprijatelje kojima se nasilno suprotstavljaju (slučaj Istinomer, slučaj Krik).

Pozvali bi na odgovornost kako snimljene komunalne policajce, tako i načelnika komunalne policije Nikolu Ristića koji nije uspeo da ustanovi da upravo predstavnici komunalnog javnog reda i mira na snimku koji mu je dostavljen uživaju svoju pauzu u nečemu nelegalnom (delu ugostiteljskog objekta) što bi trebalo da sankcionišu. Pošto odgovornosti prema nama građanima (isključivo postoji partijska odgovornost, čiji je Ristić kadar) nemaju, tražimo i zahtevamo njihove ostavke.

Odeljenju za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari Grad smo predali molbu da se ovim građankama izda privremena dozvola (praksa izdavanja ovakvih dozola na teritoriji ove opštine postoji), posebno zbog činjenice da se radi o robi koja predstavlja tradiciju našeg naroda, kao i zbog ranjivosti socijalnog staleža iz koga pomenute sugrađanke dolaze. U neformalnom razgovoru nam je iskazana načelna spremnost da do toga i dođe.

Našu reakciju i angažman je izazvala ODMAZDA (brutalna, nesrazmerna osveta kojom se služi jača strana, ukoliko ste im na neki način stali na žulj) komunalnih policajaca nakon emitovanja snimka “Marka Žvaka – Nadamo se grobu” pre dva meseca. Broj kazni napisanih ovim građankama se udvostručio, od tada im se i oduzima roba, komunalni policajci sugrađanku sa snimka koja je najviše govorila oslovljavaju izrazom “Spikerka”.

Odmazde je sprovodio fašistički okupator tokom drugog svetskog rata. Odmazde je spominjao i Aleksandar Vučić:

S obzirom da se rad ove komunalne službe sve više zloupotrebljava u cilju prikrivanja nelegalnih i nezakonitih postupaka pripadnika kako službe, tako i pripadnika vlasti i vladajuće političke partije, ostaje nejasno, dokle ćemo svi mi koji još sve to i plaćamo, sve ovo da trpimo?

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Pakao u Barajevu

17 Sep 2021
post thumbnail

Gradske bašte

9 Sep 2021
post thumbnail

Jezero Fekalija

12 Aug 2021
post thumbnail

Kako je zaista živeti u Boru?

15 Jul 2021
post thumbnail

Bara Reva

10 Jun 2021
post thumbnail

Marka Žvaka – Kragujevac na vodi

27 Maj 2021
post thumbnail

Marka Žvaka – Za zeleni grad

29 Apr 2021
post thumbnail

Pravo na vodu

15 Apr 2021
post thumbnail

Kako su gorani uleteli klizeći klimatskim promenama

8 Apr 2021
post thumbnail

Mladi i ravnopravni

1 Apr 2021
post thumbnail