Šta nam sve (do)nosi Beograd na vodi - Marka Žvaka

Po zahtevu o dostupnosti informacija od javnog značaja, JKP "Parking servis" je dostavilo Sporazum o poslovnoj saradnji koji otkriva pozadinu javno - privatnog privatnog partnerstva koje je ovo javno komunalno preduzeće uspostavilo sa privatnim preduzećem "Eagle Hills Properties".

08 Mar 2016 / 1246 pregleda

Eagle Hills je povezano lice strateškog partnera koje je sa Republikom Srbijom zaključio ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”.

Ukratko, Eagle Hills je svojim sredstvima izgradio javni parking, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu na površini koja pripada javnoj svojini grada Beograda. Na izgrađenom parkingu se parkiranje naplaćuje 24h dnevno, po ceni do 70 din po satu (cena u crvenoj, najskupljoj zoni parkiranja u Beogradu je 56 din po satu; parkiranje u njoj se naplaćuje od 7-21h). Parking ima 42 parking mesta (ugovorom predviđeno 53). Parking održava i parkiranje naplaćuje JKP “Parking servis”, kome ide i sav prihod. Ali… Parking se naplaćuje na samo 32 parking mesta, dok je ostalih 10 rezervisano (ugovorom predviđeno 11)  za”Eagle Hills Properties”. Ta mesta Eagle Hills koristit bez plaćanja ikakve naknade. Član 14. ovog sporazuma predviđa da je u slučaju prestanka važenja sporazuma JKP “Parking servis” obavezan da ukloni opremu sa parkirališta i prostor isprazni od lica i stvari.

Deluje da nema dileme da je izgradnja parking placa koji se naplaćuje po najvišoj ceni u Beogradu, 24h dnevno, neisplativa investicija. Naprotiv, deluje da se eventualna samostalna investicija JKP “Parking servis” u određenom roku isplaćuje i da nakon toga, uz određene rashode ( pranje, obnavljanje signalizacije, čišćenje snega…), nesumnjivo počinje da prihoduje i profitom puni gradsku kasu, obezbeđujući bolje funkcionisanje gradskih službi koje servisiraju udobniji i prijatniji život stanovnika grada Beograda koji, između ostalog, pune tu istu gradsku kasu porezima.

Ostaje nada da će u ovoj zemlji jednoga dana konačno zavladati vladavina zakona i da će Andrija Čupković, direktor JKP “Parking servis” koji je potpisao ovaj sporazum odgovarati na pitanja tužioca i obrazlagati gde se tačno u ovom sporazumu krije interes javnog preduzeća čiji je zastupnik i koji bi argumenti opravdali ulazak ovog javnog preduzeća u sporazum koji je po javni interes krajnje nepovoljan.

Kompletan sporazum, možete pročitati ovde: Parking-servis-parkiraliste-Sava-promenada

Ono što se noću (i danju) dešava na ovoj lokaciji možete pogledati ovde.

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

podržite naš rad!

slične reportaže

Tajlandska žvaka 1

11 Apr 2024
post thumbnail

Dosta nam je parkova, hoćemo još zgrada

4 Apr 2024
post thumbnail

Da li izlazimo iz sranja?

28 Mar 2024
post thumbnail

Salašarska Žvaka

21 Mar 2024
post thumbnail

Deda Rada na biciklu, nenajavljeno

14 Mar 2024
post thumbnail

Najduži poljubac

7 Mar 2024
post thumbnail

Kako se spinuje, manipuliše i laže

29 Feb 2024
post thumbnail

Čvarak fest u Mužlji

22 Feb 2024
post thumbnail

Žvakaći na pančevačkom buvljaku

15 Feb 2024
post thumbnail

Rakijada Kazanova

8 Feb 2024
post thumbnail