Zajebi, ko će da uči pravila - Marka Žvaka

Board gaming vam zvuči kul, al ko će sad da čita uputstvo i uči pravila... Piše: Nevena Petrović

20 Apr 2022 / 824 pregleda

E pa, za vas smo izdvojili 3 igre koje će vam se sigurno dopasti a za učenje pravila vam treba 5 minuta (10 ko sporije čita).

  1. CODENAMES

Nešto najsličnije asocijacijama rekli bismo. Igra za 2 tima, može je igrati 4+ koliko god hoćete igrača.

Codenames board game layout 2

Igrači se podele u dva tima: crveni i plavi. Kartice sa pojmovima se poređaju na sredinu stola u formaciji 5×5. Po jedan član iz oba tima gleda u mapu pojmova i njegov zadatak je da uz pomoć samo jedne reči opiše što više pojmova sa table. Npr ako su na tabli PINGVIN, RIBA I RAKUN, ono što se može izgovoriti je životinja 3 (3 označava broj pojmova sa table). Naravno ovo nije ovako lako, i moguće je da će i vaši protivnici imati neku životinju u svojim pojmovima. Tu je i crna reč, koju ako neko od učesnika izgovori – tim gubi partiju. Kod nas je dostupna igra i na srpskom jeziku, što je strava, kao i verzija sa slikama i za samo dva igrača. Možete i kombinovati verziju sa slikama i sa rečima. Igra je family friendly i strava da je igrate i porodično sa klincima na putovanju.

 

2. DIXIT

Ova igra testira vašu kreativnost i poznavanje drugih igrača.

U vašim rukama je u svakom trenutku šest karata sa slikama poput ove.
Jedan takmičar daje asocijaciju i prilaže jednu kartu uz tu asocijaciju (licem na dole), zadatak svih ostalih takmičara je da što bolje odgovore svojim kartama na tu asocijaciju i zbune protivnike da glasaju za njihovu kartu. Svi ostali takmičari daju osobi koja je zadala svoje karte, licem na dole, on ih meša i postavlja na sto, licem na gore. Zadatak svih takmičara je da pogode kartu osobe koja je zadala asocijaciju. Ukoliko pogode, poen njima, a onaj koji je zadao ostaje bez poena, jer je asocijacija prelaka. Ukoliko bar neko pogreši kartu, poen više ide osobi koja je zadala kartu koja je zbunila protivnika. Igra se igra dok ima karata. Ovu igru lako možete pronaći kod nas, kao i sve njene dodatne ekspanzije, tj dodatne kartice. Igra je namenjena za 3 do 6 igrača.

 

3. Splendor

Ova igra takođe važi za jednu od “početničkih” board gameova. Deluje jednostavno, ali kako je duže igrate, sve više razvijate svoju taktiku i vodite računa šta drugi rade. Igra je jednostavna, sastoji se od karata u 3 boje i dragulja. Karte kupujete draguljima, a one vam donose poene i menjaju dragulje. Kada dođe red na vaš potez imate jednu od 4 opcije: uzmete 3 dragulja različite boje, dva iste (ali samo ukoliko ostaju barem dva dragulja u toj boji), da kupite kartu ili rezervišete kartu postavljanjem “džoker” dragulja na nju. Na samoj karti vam je naznačeno u donjem levom uglu “koliko ona košta”. Kada je kupite, dragulje vraćate u banku a karta vam ponekad donosi poene, ali uvek menja dragulje za sledeću kupovinu i nju ne vraćate. Ni u jednom trenutku ne smete imati više od 10 dragulja kod sebe. Igra se završava kada neko dostigne 15 poena. Odnosno kada se završi krug u kome je neko dostigao 15 poena, što znači da može doći i do preokreta ukoliko ga neko do kraja kruga prestigne. Možda vam deluje konfuzno, ali veoma je jednostavno i tu je i video koji će vam u manje od 3 minuta sve objasniti. Igra je namenjena za 2-4 igrača.

 

Za još saveta kako se zabaviti na vikendu sa klincima, bez telefona, ostanite uz ovaj sajt!

Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou:

Bitcoin podršku šaljite ovde:

1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

Leave a Reply

podržite naš rad!

slične reportaže

Beach Boys za generaciju Z

19 Jun 2024
post thumbnail

Analiza jednog revizionizma

17 Jun 2024
post thumbnail

Pre 600 miliona godina

15 Jun 2024
post thumbnail

Pozni početak

13 Jun 2024
post thumbnail

Lepršave igrarije iznad minskog polja

10 Jun 2024
post thumbnail

Baš kao nekad

9 Jun 2024
post thumbnail

Džanki milfare u akciji

5 Jun 2024
post thumbnail

Ništa specijalno, samo muzika

4 Jun 2024
post thumbnail

Represija u školskom sistemu

2 Jun 2024
post thumbnail

Jeza neprikazanog

30 Maj 2024
post thumbnail